Valkoisten vankina — Päiväkirja Kokkolan ja Tammisaaren punavankileireiltä 1918

Railo, Pekka; Tuomikoski, Pekka
Nimeke: Valkoisten vankina — Päiväkirja Kokkolan ja Tammisaaren punavankileireiltä 1918
Tekijät: Railo, Pekka (Kirjoittaja)
Tuomikoski, Pekka (Toimittaja)
Tuotetunnus: 9789523127784
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 7-14 arkipäivää
Hinta: 30,00 € (27,27 € alv 0 %)


Kustantaja: Minerva
Painos: 2. painos, 2018
Julkaisuvuosi: 2018
Kieli: suomi
Sivumäärä: 474
Tuoteryhmät: Tietokirjat
Historia
Sota
Kirjastoluokka: 99.1 Elämäkerrat. Muistelmat
Kansalliskirjaston asiasanat: 1918, sotavangit, punakaartit, kansalaissota, sisällisodat, vankileirit, elinolot, historia, Tammisaari, Kokkola, Suomi
Pekka Railon päiväkirja välittää lukijalle pahamaineisen punavankileirin tunnelmat karun realistisesti. Miten tällainen vankien kohtelu oli mahdollista nuoressa sivistysvaltiossa nimeltä Suomi?

Ammattinsa vuoksi leirin eliittivankeihin kuulunut apteekkari, sanomalehtimies Pekka Railo kertoo paitsi leiriolosuhteista, myös omasta elämästään ennen punavankiaikaa. Myöhemmin kansanedustajaksi ja jopa Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksikin kohonnut Railo nojaa tekstissään sekä omiin silminnäkijäkokemuksiinsa että leiriltä salakuljetettuihin sairas- ja kuolintilastoihin.

Tammisaaren piikkilangoin aidatulle kasarmialueelle oli suljettu yli 8 500 punavankia puutteellisen vesi- ja ruokahuollon varaan. Railo näki satojen miesten kuoleman. Niukka ravinto, basilleja vilisevä helteinen leiri ja epäinhimillinen kohtelu koituivat useimpien kohtaloksi, vaikka Railo yritti auttaa ja lääkitä heitä yhdessä leirin lääkärin kanssa. Moni vanki myös vietiin leiriltä suoraan teloitettavaksi.

Kirjan toimittanut tietokirjailija Pekka Tuomikoski (TM) on laatinut teoksen johdannon ja koonnut kirjan liiteosion.


Suosittelemme myös: