YLI 30 € TILAUKSILLE ILMAINEN TOIMITUS

Me, sotalapset — Neljän veljeksen tarina

Kokko, Erkki
Nimeke: Me, sotalapset — Neljän veljeksen tarina
Tekijät: Kokko, Erkki (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523750883
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 7-14 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 2.1.2020
Hinta: 26,00 € (23,64 € alv 0 %)

Kust. tuotetunnus: 13414173
Kustantaja: Minerva
Painos: 2023
Julkaisuvuosi: 2020
Kieli: suomi
Sivumäärä: 190
Tuoteryhmät: Tietokirjat
Parisuhde ja perhe
Historia
Sota
Kirjastoluokka: 99.139 Elämäkerrat. Muistelmat, sotamuistelmat
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: sotalapset, siirtoväki, lapsuus, sota-aika
Avainsanat: Ruotsi, lapsuus, siirtoväki, sota-aika, sotalapset
Neljän veljeksen koskettava tarina Suomen kohtalonvuosilta.

Erkki Kokosta ja hänen kolmesta veljestään tuli sotalapsia.Ero perheestä oli vaikea, mutta helppoa ei ollut myöskään kotiinpaluu sodan jälkeen.

Karjalaisperheen liikuttava tarina alkaa talvisodan koettelemuksista, jatkosotaan venyneestä evakkomatkasta ja riemullisesta paluusta kotiin Laatokan Karjalaan keväällä 1942. Tilanne muuttui dramaattisesti Neuvostoliiton suurhyökkäyksen myötä kesäkuussa 1944. Äiti ajatteli tulevaa tilannetta ja sitä että evakkoon tästä taas lähdetään. Miten siitä selvittäisiin? - - Hän muisteli talvisodan evakkomatkaa, ja sen ylivoimaisia rasituksia. Nyt tilanne oli vähintäänkin yhtä vaikea... Jossain hänessä alkoi kypsyä päätös.

Erkki Kokosta ja hänen kolmesta veljestään tuli sotalapsia. Kielitaidottomat pojat laivattiin tuhansien kohtalotovereidensa tapaan Ruotsiin, jossa he hajaantuivat eri perheisiin. Elämä ei aluksi ollut helppoa, vaikka pojat saivat hyvät kodit ja rakastavat sijaisvanhemmat.

Kullakin veljeksistä on oma selviytymistarinansa kerrottavanaan, mutta paluu Suomeen oli jokaiselle yhtä vaikea. Jälleen kielitaidottomina, kiusattuina ja syrjittyinä he joutuivat aloittamaan elämänsä uudelleen alusta. Vaikka ikävä ja henkinen kodittomuus ovat jääneet, on yhteys Ruotsiin ollut myös rikkaus, joka on seurannut veljeksiä läpi elämän.

TM Erkki Kokko on toiminut pitkään aktiivisesti Helsingin seudun sotalapsi ry:ssä. Siviiliammatiltaan hän on pappi, ja hän on toiminut muun muassa kirkkoherrana sekä siirtolais-, turisti- ja sielunhoitotyössä.


Suosittelemme myös: