YLI 30 € TILAUKSILLE ILMAINEN TOIMITUS

Kun mitalitoivot ampuivat toisiaan — Urheilun sisällissota 1918

Kupila, Jari
Nimeke: Kun mitalitoivot ampuivat toisiaan — Urheilun sisällissota 1918
Tekijät: Kupila, Jari (Kirjoittaja)
Hirvisaari, Jatta (Kannen tekijä)
Tuotetunnus: 9789523758421
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Ennakkotilattavissa. Tuote ilmestyy 5.10.2023 ja toimitetaan sen jälkeen.
Ilmestymispäivä: 5.10.2023
Hinta: 25,00 € (22,73 € alv 0 %)

Kustantaja: Minerva
Painos: 1. painos, 2023
Julkaisuvuosi: 2023
Kieli: suomi
Sivumäärä: 378
Tuoteryhmät: Tietokirjat
Historia
Sota
Kirjastoluokka: 92.71 Suomen historia v. 1917-1920
E-kirja, 2023
EPUB
14,90 €

Äänikirja, 2023
MP3
16,90 €

Mikä oli urheilun rooli vuoden 1918 tapahtumissa?

Vuoden 1918 sisällissodassa urheilijoilla oli merkittävä osa. He olivat sodan osapuolten kokoamien armeijoiden parhaimmistoa. Sisällissota johti urheiluliikkeen kahtiajakoon, joka oli orastanut jo ennen Suomen itsenäistymistä. Sotakokemuksesta tuli trauma, joka jakoi urheilun kipeämmin ja pidempään kuin mitään muuta suomalaisyhteisöä.

Kirja kuvaa, kuinka urheiluporukan suomalaisuushenki virisi 1900-luvun alussa yhteisenä ja jakautui sitten hiljalleen työväenliikkeen ja ylioppilasnuorison leireihin. Jo vuoden 1912 Tukholman olympialaisiin osallistumista sävytti syvenevä jakolinja punaisen ja valkoisen urheilun välillä. Vähältä piti, ettei Suomen maailmankartalle juosseelta Hannes Kolehmaiselta evätty kisareissua työläistaustansa vuoksi.

Dramaattisten ihmiskohtaloiden ja tapahtumien kautta Kupila piirtää kuvan traumaattisesta vuodesta 1918. Ensin urheilijat ampuivat toisiaan ja sitä seuranneet vankileirikokemukset olivat paikoin jopa sotaakin karumpia. Tällaisten tapahtumien jälkeen oli vaikea rauhan tultua palata samalle kentälle urheilemaan. Teos käsittelee ansiokkaasti tämän syvän välirikon seurauksia ja pitkiä jälkiä suomalaisessa urheiluhistoriassa. Poliittinen muuri muuttui hiljalleen traditioksi, joka on jakanut kaikkia myöhempiäkin urheilijasukupolvia.

Ajatuksia herättävässä teoksessaan Kupila etsii vastauksia kysymyksiin, joiden kaiut kuuluvat vielä tämänkin päivän urheiluyhteisöissä: Miksi suomalaisesta urheilusta tuli heti alkuvaiheissaan poliittisen taistelun väline? Miten ja miksi urheilu jakautui työväen ja porvareiden leireihin? Ja miksi juuri Suomessa poliittinen rajalinja on kulkenut niin kipeänä juuri urheilussa?

FM Jari Kupila on pitkän linjan palkittu urheilujournalisti sekä urheiluaiheisiin keskittynyt tietokirjailija ja tiedetoimittaja. Hän on erikoistunut urheilun yhteiskunnallisen roolin tarkasteluun osana suomalaisuutta ja sen historiaa ja valmistelee väitöskirjaa suomalaisen urheilukulttuurin roolista osana suomalaisuuden modernisaation historiaa.


Suosittelemme myös: