YLI 30 € TILAUKSILLE ILMAINEN TOIMITUS

Koodinimi Valkoiset bussit — Pohjoismaisten vankien uskomaton pelastusoperaatio natsien keskitysleireiltä

Lidegaard, Bo
Nimeke: Koodinimi Valkoiset bussit — Pohjoismaisten vankien uskomaton pelastusoperaatio natsien keskitysleireiltä
Alkuteos: Redningsmænd – Skandinaviske aktioner for at redde fanger fra tyske kz-lejre i krigens sidste år
Tekijät: Lidegaard, Bo (Kirjoittaja)
Pitkäniemi, Jenni (Kääntäjä)
Tuotetunnus: 9789523124004
Tuotemuoto: E-kirja, EPUB
Saatavuus: Heti ladattavissa
Ilmestymispäivä: 17.10.2016
Hinta: 14,90 € (13,55 € alv 0 %)

Alkuteos: Redningsmænd – Skandinaviske aktioner for at redde fanger fra tyske kz-lejre i krigens sidste år
Kustantaja: Minerva
Painos: 2016
Julkaisuvuosi: 2016
Kieli: suomi
Tiedostoformaatti: EPUB
Suojaustapa: Vesileima
Tuoteryhmät: Historia
Sota
ALE sähkökirjat
Kirjastoluokka: 90.35 Toinen maailmansota 1939-1945
Koodinimi Valkoiset bussit on tarina rohkeudesta, määrätietoisuudesta sekä ennen kaikkea älykkyydestä ja neuvokkuudesta. Niitä kaikkia tarvittiin, kun norjalaiset, tanskalaiset ja ruotsalaiset vapaaehtoiset ryh-tyivät operaatioon, joka pelasti yli 20 000 pohjoismaista keskitysleirivankia.

Vuonna 1944 levisi skandinaavisten aktivistien keskuudessa huhu, että Hitler on antanut määräyksen tuhota keskitysleirit ja tappaa kaikki vangit ennen kuin liittoutuneiden joukot pääsisivät ottamaan ne haltuunsa. Alkoi kuumeinen suunnittelu, miten pohjoismaiset vangit saataisiin turvaan sodan vielä raivotessa Euroopassa.

Liittoutuneiden sodanjohto määräsi, ettei vankeja saa ryhtyä evakuoimaan ennen kuin keskitysleirit ovat liittoutuneiden joukkojen hallinnassa. Ruotsin Punainen risti onnistui kuitenkin kreivi Folke Bernadotten johdolla neuvottelemaan Heinrich Himmlerin kanssa sopimuksen pohjoismaisten vankien vapauttamisesta.

Alkuvuonna 1945 sadat valkoiset bussit matkasivat pitkin romahtavaa Kolmatta valtakuntaa noutaen turvaan yli 20 000 erimaalaista vankia, joiden joukossa oli myös suuri määrä juutalaisia.

Bo Lidegaard on tutkinut Valkoiset bussit -nimellä tunnetun operaation historialliset taustat ja doku-mentit perusteellisesti ja koonnut aineistosta trillerimäisen jännittävän kirjan.

Bo Lidegaard (s. 1958) on tanskalainen filosofian tohtori, historioitsija ja Politiken-sanomalehden päätoimittaja. Lidegaard on julkaissut yhdeksän historia-aiheista tietoteosta.


Suosittelemme myös: