YLI 30 € TILAUKSILLE ILMAINEN TOIMITUS

Kansallisrunoilija — J. L. Runebergin elämä

Rajala, Panu
Nimeke: Kansallisrunoilija — J. L. Runebergin elämä
Tekijät: Rajala, Panu (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523750227
Tuotemuoto: E-kirja, EPUB
Saatavuus: Heti ladattavissa
Ilmestymispäivä: 2.4.2020
Hinta: 14,90 € (13,55 € alv 0 %)

Kustantaja: Minerva
Painos: 2020
Julkaisuvuosi: 2020
Kieli: suomi
Tiedostoformaatti: EPUB
Suojaustapa: Vesileima
Tuoteryhmät: E-kirjat
Tietokirjat
Elämänkerrat ja muistelmat
ALE sähkökirjat
Kirjastoluokka: 99.1 Elämäkerrat. Muistelmat
Avainsanat: Suomi, biografinen kirjallisuudentutkimus, ihmiskuva, kansalliskirjailijat, kansallisromantiikka, kirjailijat, kirjallisuudenhistoria, maailmankuva, runoilijat, suomenruotsalainen kirjallisuus, taidekäsitykset
Äänikirja, 2021
MP3
16,90 €

Kovakantinen kirja, 2020

25,00 €

Panu Rajala kertoo kirjallisuutemme merkittävimmän kulttihenkilön Johan Ludvig Runebergin (1804-1877) tarinan.

Runeberg toimi kotiopettajana Saarijärvellä ja Ruovedellä ja tutustui suomalaiseen kansaan. Hän rakastui pariin maalaisneitoseen, meni kihloihinkin, mutta nai sitten järkiperäisesti pikkuserkkunsa Fredrika Tengströmin. Hän muutti syksyllä 1828 yliopiston mukana Helsinkiin valmistuakseen akateemiselle uralle ja elätti kasvavaa perhettään opettajana ja lehtimiehenä.

Runouden kannalta Runebergia kohtasi onnellinen haaksirikko: hänen tieteellinen uransa karahti kiville Helsingissä ja hänen oli vetäydyttävä latinan opettajaksi Porvooseen. Siellä hänen runosuonensa toden teolla puhkesi. Runebergia innoittivat edelleen hänen toistuvat rakastumisensa. Puoliso Fredrika pysyi hänen tukenaan ja loi itsekin uran kirjailijana.

Runeberg pystytti teoksillaan ihannekuvan Suomen kansasta ja nosti antiikista periytyvän runokielen meillä uudelle tasolle. Vänrikki Stoolin tarinoillaan hän iski kansan mieliin sankarihahmot, joita on siteerattu näihin päiviin saakka. Maamme-laulu sinetöi hänen asemansa isänmaan ja luonnontunteen runoilijana.
Runebergin ihailu saavutti jo hänen elinaikanaan ja varsinkin kuolemansa jälkeen palvonnan mittasuhteet. Mutta tunteeko kansa oman kansallisrunoilijansa ihmisenä? Panu Rajala ravistelee patsaan eloon ja sytyttää Johan Ludvigin intohimot uusiin liekkeihin.


Suosittelemme myös: