YLI 30 € TILAUKSILLE ILMAINEN TOIMITUS

Valkoisten vankina — Päiväkirja Kokkolan ja Tammisaaren punavankileireiltä 1918

Railo, Pekka; Tuomikoski, Pekka
Nimeke: Valkoisten vankina — Päiväkirja Kokkolan ja Tammisaaren punavankileireiltä 1918
Tekijät: Railo, Pekka (Kirjoittaja)
Tuomikoski, Pekka (Toimittaja)
Tuotetunnus: 9789523127784
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 7-14 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 2.1.2018
Hinta: 28,00 € (25,45 € alv 0 %)

Kust. tuotetunnus: 13397643
Kustantaja: Minerva
Painos: 2. painos, 2022
Julkaisuvuosi: 2018
Kieli: suomi
Sivumäärä: 474
Tuoteryhmät: Tietokirjat
Historia
Sota
Kirjastoluokka: 99.1 Elämäkerrat. Muistelmat
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: sotavangit, punakaartit, Suomen sisällissota, vankileirit, elinolot, historia
Pekka Railon päiväkirja välittää lukijalle pahamaineisen punavankileirin tunnelmat karun realistisesti. Miten tällainen vankien kohtelu oli mahdollista nuoressa sivistysvaltiossa nimeltä Suomi?

Ammattinsa vuoksi leirin eliittivankeihin kuulunut apteekkari, sanomalehtimies Pekka Railo kertoo paitsi leiriolosuhteista, myös omasta elämästään ennen punavankiaikaa. Myöhemmin kansanedustajaksi ja jopa Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksikin kohonnut Railo nojaa tekstissään sekä omiin silminnäkijäkokemuksiinsa että leiriltä salakuljetettuihin sairas- ja kuolintilastoihin.

Tammisaaren piikkilangoin aidatulle kasarmialueelle oli suljettu yli 8 500 punavankia puutteellisen vesi- ja ruokahuollon varaan. Railo näki satojen miesten kuoleman. Niukka ravinto, basilleja vilisevä helteinen leiri ja epäinhimillinen kohtelu koituivat useimpien kohtaloksi, vaikka Railo yritti auttaa ja lääkitä heitä yhdessä leirin lääkärin kanssa. Moni vanki myös vietiin leiriltä suoraan teloitettavaksi.

Pitkään Työväen arkistossa pölyttymässä ollut käsikirjoitus pääsee vihdoin päivänvaloon. Railo tarjosi materiaalia suomalaiselle kustantajalle 50-luvun lopulla, mutta vielä silloin se oli poliittisesti liian arkaluontoista julkaistavaksi.

Olen liminkalainen 3.3.1975 Kajaanissa syntynyt vapaa tietokirjailija-toimittaja (TM). Lähes kaikki tietokirjani ja artikkelini koskettavat jollain tavalla historiaa, teologiaa, yhteiskuntapolitiikkaa tai kansanperinnettä. Kansanperinteessä olen erikoistunut pitäjäkohtaisiin sananparsiin ja kansanrunoihin. Olen myös taustoittanut Kari Suomalaisen tuotantoon liittyviä pilakuva-artikkeleita. Eräs merkittävä työni osa ovat säännöllisesti toistuvat kyselyt ajankohtaisista aiheista valtakunnan poliitikoille. Olen tehnyt kahdessa teoksessa yhteistyötä isäni Tuomo Tuomikosken kanssa. Hänen luontokuvatuotantoaan on esillä sivustolla www.tuomikoski.com


Suosittelemme myös: