YLI 30 € TILAUKSILLE ILMAINEN TOIMITUS

Ulkoministerin kujanjuoksu — Rudolf Holsti ja skandaali Genevessä

Pietiäinen, Jukka-Pekka
Nimeke: Ulkoministerin kujanjuoksu — Rudolf Holsti ja skandaali Genevessä
Tekijät: Pietiäinen, Jukka-Pekka (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523752337
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 4.1.2021
Hinta: 25,00 € (22,73 € alv 0 %)

Kustantaja: Minerva
Painos: 2. painos, 2022
Julkaisuvuosi: 2021
Kieli: suomi
Sivumäärä: 423
Tuoteryhmät: Tietokirjat
Elämäkerrat ja muistelmat
Historia
Kirjastoluokka: 99.1 Elämäkerrat. Muistelmat
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: ulkoasiainministerit, poliitikot, diplomaatit, kokoukset, esittäminen, ironia, käännökset, puheet, valtionpäämiehet, kolmas valtakunta, seuraamukset, eroaminen tehtävästä, diplomatia, ulkopolitiikka, henkilöhistoria
E-kirja, 2021
EPUB
14,90 €

Ensimmäistä kertaa julkaistava sensaatiomainen silminnäkijäkuvaus Kansainliiton puheenjohtajan päivällisistä syksyllä 1938

Valtakunnankansleri Adolf Hitler piti Berliinissä 26.9.1938 ennennäkemättömän aggressiivisen puheen. Siitä tuotiin englanninkielinen lyhennelmä Genevessä Kansainliiton yleiskokouksen puheenjohtajan Eamonn de Valeran päivällisille. Suomen ulkoministeri Rudolf Holsti käänsi sen ranskaksi pöytäseurueelleen laskien leikkiä ja irvaillen Hitlerin kustannuksella.
Viisi viikkoa myöhemmin saksalaiset ilmoittivat, että ei ole mitään mahdollisuuksia hyviin suhteisiin Suomen ja Saksan välillä niin kauan kuin Rudolf Holsti on Suomen ulkoministeri. Keskeinen väite oli, että Holsti olisi nimittänyt Hitleriä hulluksi koiraksi, joka pitäisi ampua. Saksalaiset olivat saaneet tilaisuuden nöyryyttää saksalaisvastaista Holstia, joka oli muutenkin eroamassa ulkoministerin tehtävästä. Ero tapahtui 16.11.1938.
Rudolf Holsti oli maailmansotien välisenä aikana Suomen kansainvälisesti tunnetuin poliitikko ja diplomaatti. Talvisodan puhjettua Holsti piti joulukuussa 1939 Kansainliitossa maailmanlaajuisen huomion saaneen puheen, jonka seurauksena Neuvostoliitto erotettiin maailmanjärjestöstä.
Kotimaassa Holsti oli kiistelty poliitikko. Hän toimi ulkoministerinä ja lähettiläänä kansainvälisen politiikan polttopisteessä Genevessä. Demokratian vahva puolestapuhuja ei salannut mielipiteitään diktatuureista ja diktaattoreista. Osansa saivat Hitlerin lisäksi myös Mussolini, Göring ja Stalin.

Jukka-Pekka Pietiäinen on Helsingin yliopiston Suomen historian dosentti. Hän on julkaissut 15 kirjaa Suomen historian eri aloilta, hänen väitöskirjansa käsitteli Rudolf Holstia. Helsinkiläinen Pietiäinen on toiminut myös tietokirjakriitikkona, tietokirjakustantajana ja viimeksi Suomen tietokirjailijat ry:n toiminnanjohtajana.


Suosittelemme myös: