Churchillin kolmas maailmansota - Brittien suunnitelmat hyökätä Neuvostoliittoon 1945

Walker, Jonathan
Nimeke: Churchillin kolmas maailmansota - Brittien suunnitelmat hyökätä Neuvostoliittoon 1945
Tekijät: Walker, Jonathan (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523124950
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 29,00 € (26,36 € alv 0 %)


Muut tekijät: Soro, Maikki (Kääntäjä)
Kustantaja: Minerva
Painos: 2017
Julkaisuvuosi: 2017
Kieli: suomi
Sivumäärä: 251
Tuoteryhmät: Tietokirjat
Historia
Sota
Kirjastoluokka: 90.3 Yleinen sotahistoria
Kansalliskirjaston asiasanat: 1945, sotahistoria, sotilasoperaatiot, hyökkäys, sodanjälkeinen aika, toinen maailmansota, sodanjohto, historia, Iso-Britannia, Neuvostoliitto, Churchill, Winston S
Ladattava digitaalinen julkaisu, 2017
EPUB
19,90 €

Kun pääministeri Winston Churchill 8.4.1945 ilmoitti radiopuheessaan Saksaa vastaan käydyn sodan viimein loppuneen, hänellä oli mielessään jo suunnitelma, joka toteutuessaan olisi merkinnyt uuden sodan aloittamista.

Keväällä 1945 puna-armeija jatkoi etenemistään kohti Länsi-Eurooppaa, Saksa oli raunioina, Britannia ja Ranska käytännöllisesti varattomia ja Yhdysvallat kääntänyt katseensa Euroopasta kohti Tyynenmeren sotatapahtumia. Sodanjälkeinen Britannia näytti olevan haavoittuvassa asemassa.

Churchill näki vain yhden tavan pysäyttää Stalinin pyrkimykset ottaa Puola ja koko Itä-Eurooppa hallin-taansa. Hän määräsi välittömästi laadittavaksi suunnitelman liittoutuneiden massiiviselle hyökkäykselle Neuvostoliittoa vastaan 1.7.1945. Tämä huippusalainen suunnitelma, operaatio ”Unthinkable”, piti sisällään turvautumisen Saksan armeijaan ja jopa atomipommin käyttöön.
Kolmannen maailmansodan toimintasuunnitelma valmistui, vaikka Churchillin sotilasneuvonantajat varoittivat sen toteuttamisesta. Operaatio ”Unthinkable” kuitenkin haudattiin, kun Churchill kärsi tappion vuoden 1945 vaaleissa Clement Attleen työväenpuolueelle.

Jonathan Walkerin teos on ainutlaatuinen selonteko sodasta, josta olisi voinut tulla todellisuutta. Teos perustuu laajaan lähdeaineistoon mm. Churchillin arkistosta, Puolan Sikorski-arkistosta, Britannian kansallisarkistosta sekä Imperial War Museum -sotamuseosta.

Jonathan Walker on Britannian sotahistoriakomission jäsen ja toimii tutkijana Birminghamin yliopistossa. Hän on julkaissut viisi sotahistoriallista tietoteosta.


Suosittelemme myös: