YLI 30 € TILAUKSILLE ILMAINEN TOIMITUS

Viholliset keskellämme — desantit Suomessa 1939-1944

Haapanen, Atso
Nimeke: Viholliset keskellämme — desantit Suomessa 1939-1944
Tekijät: Haapanen, Atso (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789524926249
Tuotemuoto: E-kirja, EPUB
Saatavuus: Heti ladattavissa
Ilmestymispäivä: 16.4.2012
Hinta: 14,90 € (13,55 € alv 0 %)

Kustantaja: Minerva
Painos: 1. painos, 2012
Julkaisuvuosi: 2012
Kieli: suomi
Tiedostoformaatti: EPUB
Suojaustapa: Vesileima
Tuoteryhmät: Tietokirjat
ALE sähkökirjat
Kirjastoluokka: 92 SUOMEN HISTORIA
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: desantit, vakoilijat, sotahistoria, talvisota, jatkosota, vakoilu, sabotaasi
Avainsanat: 1939-1944, Neuvostoliitto, Suomi, desantit, jatkosota, sabotaasi, sotahistoria, talvisota, vakoilijat, vakoilu
Suomeen lähetettyjen desanttien ja täällä sodan aikana vakoojiksi värvättyjen henkilöiden kohtalot ovat nyt ensimmäistä kertaa kattavasti yksissä kansissa. Kenttäoikeuksien pöytäkirjoihin ja muuhun autenttiseen arkistomateriaaliin perustuva suurtyö kattaa kaikki asiakirjoista löytyvät Suomen kenttäoikeuksissa vakoojina tai maanpettureina kuolemaan tai elinkautiseen kuritushuonerangaistukseen tuomitut.

Toisen maailmansodan aikaan Suomeen vakoilua tai sabotaasia varten lähetetyistä laskuvarjomiehistä suurin osa jäi nopeasti kiinni. Muutamat antautuivat itse heti maahan tullessaan. Toiset suorittivat tehtävän loppuun ja kiinni jäätyään surmasivat itsensä. Tämä johtui siitä, että venäläiset pelottelivat desantteja kaamealla kohtalolla, mikäli he jäisivät suomalaisten vangeiksi. Vakoilijoiksi värvättiin mieluusti suomalaisiakin, mm. 1930-luvulla Neuvostoliittoon muuttaneita sekä rajapitäjien asukkaita.

Mikäli kiinnijäänyt desantti oli ulkomaalainen, hän sai tuomion vakoilusta. Vakoilijoiksi värvätyistä Suomen kansalaisista siviilit tuomittiin maanpetoksesta ja sotilaat sotapetoksesta. Yleisimmät tuomiot olivat kuolemantuomio ja elinkautinen kuritushuonerangaistus.


Suosittelemme myös: